Wednesday, 26 June 2013

Resepi Spaghetti Bolognese

,
As salam..
dah lama dah aku masak spagetthi nih..
semuanya rekues dari anak2 la..
nak makan itu nak makan ini..
siap berzikir kat telinga aku ni..
hahaha..

aku masak ni masa aku demam malam tuh..
anak2 plak teringin nak makan spagetthi..
ala..bukan susah pun..
yang penting ada sos bolognese tu yang siap sedia..kan??
ada sikit daging..daging cincang lagi senang..
atau ada la bahan2 basah macam ayam ke sotong ke udang ke..
dah boleh masak spagetthi bolognese..


Bahan-bahan untuk memasak

* 1 paket spagetthi (jenama ikut suka)
* 1 tin sos bolognese tradisional (Preego / Leego)
* 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)
* 4-5 batang sosej di potong ikut suka jugak (jenama ikut suka)
* 1 batang lobak merah di potong ikut suka
* 1 labu bawang india atau bawang biasa di potong dadu
* 2-3 ulas bawang putih di tumbuk halus (sekali dengan lada hitam)
* 1 sudu besar lada hitam (tumbuk sekali dengan bawang putih)
* sedikit sos cili 
* sedikit minyak untuk menumis (aku guna olive oil dak Aish)
* garam secukup rasa
* 2-3 cawan air ikut kepekatan yang kita nak

Cara-cara membuatnya

1) Rebus spagheti dengan air yang dididih yang dititikkan minyak supaya spagethi tak melekat dan rebus sampai lembut lebih kurang 6-7 minit
2) Dalam bekas yang lain, panaskan minyak dan tumis bawang putih yang ditumbuk dengan lada hitam
3) Masukkan bawang india atau bawang besar dan tumis hingga kekuningan
4) Masukkan daging cincang dan biar bagi garing sedikit
5) Masukkan sos preego dan tuang air mengikut kepekatan yang kita nak.
6) Biarkan mendidih dan masukkan lobak merah atau apa2 sayur korang suka ek
7) Setelah mendidih masukkan pulak sosej (aku masuk lewat sebab sosej tak payah masak lama)
8) Masukkan sos cili dan garam secukupnya..
9) Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dan dibedal..hik..hik..




SENANGKAN??

SELAMAT MENCUBA!!

0 comments to “Resepi Spaghetti Bolognese ”

Post a Comment